Älskar podden – Allt vi inte pratar om

Denna veckan så pratar de om hur man som man kan undvika våld.
Jätteintressant och då pratade de om Jackson Katz som hade gjort en undersökning om vad män/kvinnor gör för att undvika våld.
Här ovanför är listan och den talar för sig själv.
Alldeles för många saker på den listan gör jag och det begränsar en rätt så mycket.
Jag har aldrig valt en lägenhet på bottenvåningen pga risken för våld.
Nyckel i handen när man har gått hem själv har man alltid haft.
(Slutade dock för några år sedan pga att jag VET att risken är liten)
Jag har försvarsspray, jag vill inte öppna dörren för en främmande man om det knackar på dörren, känner obehag att åka taxi ensam om det är en manlig chaufför, byter gärna sida på gatan om jag går själv och är på väg att möta en man på samma sida, träffar alltid dejter på offentliga platser, chattar länge med en potentiell dejt pga att minimera risken för att det är en våldsam person m.m.
Det finns massa mer men you got the point!

De pratar om att det finns kvinnligt självförsvar, vilket kan vara bra men att det borde finnas manligt självansvar.

Vill inte spoila hela avsnittet men lyssna gärna för detta podden är grym.

Allt vi inte pratar om – En podd om killar och män för alla

6 svar på ”Älskar podden – Allt vi inte pratar om

 1. ”Nothing. I don’t think about it that much” stämmer inte in på mig. Åtminstone inte längre.

  Våning på bottenplan har sina fördelar, men likt dig Nathalie känns det inte värt det. Att folk skulle krossa glas och hoppa in kanske inte är SÅ realistiskt om man bor centralt, men det kan ske. Folk kan trixa upp ett halvöppet fönster enkelt på sommaren. Det är tröttsamt att jämt har neddragna gardiner och sånt också. Jag är inte direkt rädd för våldtäkt exempelvis, men inbrott och annat? Definitivt.

  Jag arbetar sent och rör mig kring två stora t-banestationer på kvällarna. Oftast är det lugnt, men ibland hänger det rätt diffusa karaktärer omkring. Både sånt som kan berör knark/alkohol, men även enstaka knäppgökar och gäng. Åtminstone under korta perioder varje kväll är jag rädd att springa på fel personer. Jag klär mig väldigt neutralt för att undvika konfrontationer faktiskt. Ingen klocka, aldrig mobilen uppe, anonyma kläder (inga märkeskläder) och sällan någon väska/påse. Ju färre anledningar för någon att konfrontera – Desto bättre.

  Sover jag ensam är det polislåset på. Inte bara vanliga låset. En kvinnlig bekant hade fått sin lägenhet rånad just på grund av att det endast var ett lås som tjuvarna kunde få upp. Hennes två grannar klarade sig tack vare dubbellås!

  Kan dock hålla med om att tjejer har betydligt mer att tänka på och eventuellt vara rädd för. Frågan är dock om det alltid varit så.Tjejer som t.ex. växte upp på 1970-talet. Hade dom samma tänk? Hur mycket av denna lista skulle dom hållit med om? Är mycket av denna rädsla obefogad (att man räds över något som sannolikt aldrig kommer ske?).

  • rumpmonstret: Angående bottenplan så är det mest för våldtäkt, att inte kunna ha öppet fönster under sommaren för att man är rädd för att någon ska ta sig in på natten när man sover tex.
   Intressant att läsa att du också tänker på detta, var lite det jag ville höra, på vilket sätt killar tänker på det.
   Jag tror det mesta har varit under lång tid, jag har fått lära mig detta under min uppväxt av både föräldrar och samhället och mina föräldrar är födda på 60-talet.
   En hel del är ”obefogat”, tex när man går hem själv som tjej så är risken att bli överfallsvåldtagen extremt liten, risken att bli våldtagen är större när du har kommit hem till din partner/vän tex.
   MEN, om man inte tar till dessa åtgärder och blir utsatt så kan man sen få höra:
   – ”Varför gick du hem själv? Varför tog du ingen taxi?”
   – ”Det var ju inte så smart att ta en svarttaxi”
   – ”Hon ljuger om våldtäkten för hon ligger ju med allt och alla” (därför man är varsam att inte ligga runt tex)
   – ”Varför följde du med en random dude ifrån krogen?”
   Ja listan kan göras lång där också så att vara ”obefogat” rädd är en skyddsmekanik för att inte få skulden sen också tyvärr.

   • Jag undrar hur vanligt det är med att folk öppnar upp ett bottenplan fönster och våldtar/rånar egentligen. Grejen är att.. Det är så enkelt och vad gör du om någon helt plötsligt slänger sig på dig medan du sover och du kanske sover naken/lättklädd. Då måste du nästa dra till mer drastiska metoder för att få bort förövaren. Skulle en domstol i Sverige döma allt som självförsvar idag? Eller skulle DU som kanske knivhuggit honom i panik stå mer skyldig än förövaren? Vad händer om det är fler? Att två håller i dig, du vaknar och någon utför det sexuella?

    Ibland gör man dumma val i livet. Vi lever i en fri värld, men verkligheten är som den är. Jag kanske inte vill ta omvägar hem för att eventuellt hamna i konfrontation med någon, men om jag är trött på att gå omvägar? Tänk om jag är trött och vill hem snabbt och blir rånad den gången? Är jag dum i huvudet för det? Är det JAG som gjort något fel för jag visste att vissa gator attraherar mer kriminella/farliga människor och valde att gå där?

    Jag tycker man måste försöka vara ”öppen”, men ändå ha eventuella konsekvenser redo. Man kan inte leva i en teoretisk ”ifall att…” värld. Det mår man inte bra av!

    Tänk bara på allt med internet-dejting? Tänk om han bara är ute efter sex? Vill webcama direkt? Chattar med flera tjejer? Inte är den han påstår sig vara? Är snäll där, men farlig IRL? Allt kan ju stämma, men man kommer ju aldrig komma någonstans med den attityden. Snackar du med någon som slänger fram ballen snabbt via kamera. Blocka bara honom då om det sker och gå vidare. Antar du att alla är svin lär det blir svårt att hitta någon!

    • rumpmonstret: Jag vet inte hur vanligt det är, troligen inte så vanlig men samtidig så har inte många personer öppet fönstren på bottenplan heller.
     Självförsvar är en knepig sak och döms lite olika men så som jag har fått förklarat det för mig så får man inte använda mer våld än vad som krävs.
     Tex om du blir knivattackerad så får du inte skjuta med vapen då det är ett grövre våld.
     Så det är till fall till fall.

     Jag anser inte det, du har absolut inte gjort något fel då men samhället kan döma en då man utsätter sig själv för en större risk…

     Ja absolut, har man den inställningen att alla är svin så kommer man ingen vart.
     Sådan är inte jag, kanske lät så haha 😀
     Jag har en tillförlitlig magkänsla som än så länge inte har haft fel, men jag har inte alltid lyssnat vilket jag försöker bättra mig på.
     Sen är jag en bra människokännare, känner tex igen psykopatiska drag, vet hur en kontrollerande person smyger in små saker som sen kanske kan kontrollerar hela sin vardag m.m.

     • Hah. Nä. Den sista delen var inte riktad emot dig, men tack vare allt skumt på internet har jag sett många profiler av tjejer som mer jagar bort än lockar fram intresse!

      Många skriver bara ”Snälla kontakta inte mig om…. Sedan en jäkla massa anledningar”. Därefter dör presentationen. Utöver någon bild finns det inget som kan locka fram en konversation eller intresse hos läsaren.

      En lista med bara massa negativitet eller krav skrämmer mest bara bort, tycker jag. Tänk dig att träffa någon på t.ex. ett jobb som bara babblar negativitet eller pratar om krav på att partnern ska vara vältränad, rik, ha många vänner, komma ifrån bra familj.. Sånt snack imponerar inte särskilt mycket på mig!

     • rumpmonstret: Ja det kan jag tänka mig men det beror helt säkert på att tjejer drar till sig alla slags män för män ”bombar” ner tjejer med meddelanden.
      Så att en tjej har en ”krav-lista” i sin profil kan bero på det, sålla bort det som inte är intressant.
      Kanske är skittrist, men tyvärr är det så nu.
      Om killar skulle enbart skriva/swipa på de tjejerna de verkligen lockades till och inte till alla tjejer så hade det blivit bättre tror jag.
      Vet många killar som swipar höger (höger är för att gilla va? :/ ) på allt för att ens få en matchning, men om de sen gillar henne spelar mindre roll.

      Förstår dig, det tar bort det lustfyllda i det och tro mig, det tycker tjejer också.
      Jag har också haft ”kravlistor” men det har inte handlat om utseende utan hur man är som person.
      Tex: Inte intresserad utav kukbilder (anledning= fått allt för många oönskade), Inte intresserad av att vara någons knulldocka (visa mig respekt ffs, vilket många inte gör) osv.
      Jag vet vad jag vill ha hos en partner, så varför ödsla massa tid på någon som inte gillar samma sex som jag, inte vill ha samma familjeuppsättning, osv?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.