Hur har detta påverkat dig?

Hej!

Jag skulle vilja veta hur #metoo har påverkat dig?
(Speciellt er killar/män)

Har detta öppnat era ögon eller visste du om att det är så här redan?
Har ni rannsakat er själva och era beteenden?
Gör du något annorlunda idag?
Säger du ifrån om du ser något som inte är okej?
Har du fått andra ”glasögon”?
osv

Jag har varit medveten länge om dessa problem och varit utsatt för dem.
Det jag har tagit till mig är att jag måste säga nej oftare, markera att detta inte är okej.
Kan vara svårt men om andra hjälper till så blir det lättare.

Jag rannsakade mitt eget beteende.
När kan jag ha gått över gränsen?
Jag kontaktade en gammal bekant och frågade om han hade tagit illa upp på en fest då jag var väldigt full.
Jag var extremt på honom har jag fått berättat för mig (har minnesluckor).
Jag frågade om han tog illa upp och ville be om ursäkt för mitt beteende.
Han tog inte illa upp men kände att jag villa iaf kolla av med honom.

Blivit mer uppmärksam; tex på krogen och sagt till vakter när något inte står rätt till.

Sagt ifrån vid sexistiska skämt.

Insett att man har varit med om så mycket att man inte ens reagerar längre vilket är så sorgligt.

10 svar på ”Hur har detta påverkat dig?

 1. Har detta öppnat era ögon eller visste du om att det är så här redan?
  Ingen skillnad, att endel män inte respekterar kvinnor är inget nytt.

  Har ni rannsakat er själva och era beteenden?
  Nej. Ingen har markerat innan så anser att inget görs fel.

  Gör du något annorlunda idag?
  Nej.

  Säger du ifrån om du ser något som inte är okej?
  Självklart. Varför skulle man inte göra det?

  Har du fått andra ”glasögon”?
  Nej.

  Analys:
  Tror metoo problemet är en generations fråga. Män mellan ca 20- 35 är inte lika trångsynta om kvinnor som 50 o 60 talisterna och tonåringar. Medans kvinnor under 35 vågar markera mer än igen 50 o 60 talisterna.

  Vänta 20 år och det är skillnad från idag. Pricis som det var om man tittar 20 år tillbaks.

  Ett stort problem är att man drar all män över samma kant i debatten. Lägg inte skulden på alla med kuk!!

  • Erik: Tack för ditt svar.
   En tanke jag fick på svaret: ”Har ni rannsakat er själva och era beteenden? Nej. Ingen har markerat innan så anser att inget görs fel.”
   Det är ju en sak som #metoo tar upp en hel del, tystnadskulturen.
   Alla säger inte ifrån för de vågar inte, känner sig hotade (en situation som ensam tjej med ett killgäng tex), orkar inte ta konflikten osv.
   Ingen har sagt något till mig heller man kan ändå se tillbaka och se vilka brister och fel jag har.

   Ja med tiden förändras det och tur är väl det 😀

   På vilket sätt tycker du man drar alla män över samma kant?

 2. Tre saker:

  1. Jag har varit medveten länge
  2. Jag (kille) har själv blivit antastad av så väl tjejer som killar, så jag vet vad skillnaden är när det går för långt
  3. Jag anpassade mitt beteende i.o.m. att jag växte upp (mognade), men har återgranskat vad jag säger och hur jag beter mig i vissa fall. 🙂

  • Casanova: Ny läsare, välkommen!
   Det låter vettigt och ja killar blir antastade också men det ”fjantas” bort många gånger men det är lika illa om en tjej tafsar på en person som inte vill det som om det vore en kille.
   Där har vi en del att arbeta med också att få bort myten om att alla killar är redo hela tiden med vem som helst.
   Tjejer går också över gränsen.

 3. En sak jag noterat och tänkt på efter #MeToo är tjejers ageranden på stan. Många tjejer är rädda att gå ut sent, dom tittar i mobilen för att förhindra ovälkommen kontakt, vänder bort blicken direkt osv.

  Jag tolkade ofta vissa av dessa saker som ren dryghet förut. Tjejer som trodde dom var bättre än dom flesta och skulle adrig få för sig att ens ge en blick åt en kille som mig (eller väldigt många andra). Att det var något statustänk bakom det hela.. ”Jag tänker inte ägna en sekund åt någon som dig” och visst finns det sådana tjejer (och killar), men.. Nu när jag vet att det kan finnas annat bakom kan jag förstå mer VARFÖR en tjej vänder bort blicken eller glor ner i mobilen. Dom vet ju inte om jag (exempelvis) bara är en kille som verkar lite intresserad eller en våldtäktsman eller en stalker eller någon psykopat eller rånare eller…

  Nu låter det som att jag glor och försöker få ögonkontakt hela tiden. Det är så långt ifrån sanningen man kan komma, men dom flesta killar kan väl hålla med om att tjejer har en tendens att titta bort snabbt istället för att bibehålla ögonkontakt om man t.ex. ser någon på stan? Det är ju knappast så att tjejer generellt sett blivit blygare än killar. Detta måste blivit vanligare under senaste åren? Eller? Jag har svårt och tänka mig att tjejer på t.ex. 60-talet agerade likadant även om det fanns problem då också. Samhället, utöver krig m.m., kändes oskyldigare då. Då kanske tjejer var rädda för att få en puss av grannpojken. Nu är det tafsningar för att man går snyggt klädd eller rena våldtäkter. Inte för att jag tycker man ska gå runt och pussa okända människor, men en puss kontra våldtäkt (våld, penetration, kränkade ord osv.) är ganska oskyldigt. Om en puss vore det värsta som kunde hända tror jag inte särskilt många skulle gå runt och vara rädda.

  • rumpmonstret: Åh vad glad jag blir att du har fått den insikten, samtidigt sorgligt att vi har sådana strategier.

   Detta är strategier vi har pga av erfarenheter.
   Tittar man för mycket på en kille så kan han tro att man är kåt på honom fast man enbart är vänlig/uppfostrad och tittar och ler.
   Om killen då uppfattar det så och tjejen sen avvisar honom så får man hora/bitch slängt i ansiktet och det orkar man inte med.
   Vi låtsas prata i tele på vägen hem ifrån krogen för att påvisa att vi inte är helt ensamma och inte vill ha kontakt med någon.
   Vill man vara modig så låtsas man inte prata i tele utan går med nycklarna i handen så att man kan ”hugga” med dem om det skulle behövas.
   Vi dansar i ring på dansgolven för att visa att vi INTE vill släppa in någon och inte är intresserade.
   Vi följer med till baren om någon vill bjuda oss på en drink för att se så att inget slinker ner i den eller så tackar man nej.
   osv.

 4. Angående #metoo
  Q: Har detta öppnat era ögon eller visste du om att det är så här redan?
  A: Jag hade verkligen ingen aning om hur illa det var. Jag tenderar till att se världen och döma andra efter egna värderingar. Generellt sett så tycker jag väldigt mycket att folk är chill, man lever, skrattar och är glad. När rörelsen kom igång så satt jag i chock över hur stort problem det här var.

  Q: Har ni rannsakat er själva och era beteenden?
  A: Utan tvekan! Jag funderade över alla relationer jag haft (oavsett natur) och hur jag behandlat folk tidigare. Jag försökte komma i kontakt med en tjej utan framgång som jag tyckte att jag inte hade behandlat på ett korrekt sätt.

  Q: Gör du något annorlunda idag?
  A: Jag tänker hur jag uttrycker mig, hur jag beter mig och vad mina ord/handlingar kan ha för konsekvenser. Jag frågar innan jag agerar. Detta har även spillt över till andra aspekter av mitt liv på ett positivt sätt.

  Q: Säger du ifrån om du ser något som inte är okej?
  A: Ja, men jag ser säkert inte allt heller. Jag tror att jag fortfarande har på mig ”glasögonen” från förr och undermedvetet antar att folk behandlar varandra på ett schysst sätt.

  Q: Har du fått andra ”glasögon”?
  A: Ja.

  • Peter Lihnell: Tack för dina utförliga svar och intressant att du har funderat kring detta.
   Om det inte är ett problem för en själv så tänker man kanske inte lika mycket på det, men härligt att höra att du har tagit det på allvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.