23 svar på ”Ombytta roller

 1. Jävlar vad man försöker leta nya inflikar hela tiden. Oavsett kön så ser ju långt ifrån allas liv ut såhär födda 1960 och fram. Lite trött på detta jagande faktiskt.

  • N: Det handlar inte om alla men det handlar om en stor massa.
   Det visar på strukturer som finns och man kan implementera det i många sammanhang.
   Det blir lätt ironiskt när man vänder på rollerna.
   Det finns jättebra män där ut, som är bra föräldrar, bra partners, säger ifrån på arbetsplatsen när saker inte går rätt till, som är jämställda m.m.

 2. Btw: JAAAAA. Jah tycker män och kvinnor skall tjäna lika för lika arbete. Och JAAA jag tycker män ska tvätta och laga mat.

   • Ja, faktiskt är de många kvinnor som drar de kortet när man som man kritiserar tramsig propaganda som detta youtube-klipp

    • N: Jag ville bara poängtera att jag inte tror något annat.
     Jag tror att de flesta vill ha det jämställt, tex lika lön för lika arbete osv.
     Får man fråga varför du anser den vara tramsig?

     Min tanke är att det är rätt intressant när man byter roller hur absurt det blir.
     Om man hade haft en man i rollen som kvinnorna och tvärtom, så hade man inte höjt på ögonbrynen, med det sagt så menar jag inte att man tycker att det är en idealman vill efter likna.
     Jag kan ta kritik, konstruktiv sådan och diskutera för jag vill förstå hur andra ser på det och även utbilda.
     Detta är inte en åsikts fråga utan en kunskapsfråga.

 3. Det jag ogillar med ”patriarkatet” är hur abstrakt det är.

  Det finns som skrivet många män som aldrig agerat likt det här och aldrig kommer. Jag känner igen mig noll procent av dom kvinnliga ironiska karaktärerna här.

  Sedan finns det män som för det. Jag känner nog en handfull som skulle kunna tillskrivas patriarkatet. Killar med bra flickvänner som ändå jagar andra tjejer på krogen och nästan vilken tjej som helst istället för att gå hem till sin flickvän…

  Killar som är så fast i sin alfahane-kultur/cooling attityd att dom själva inte inser när dom är riktiga fjantar/idioter.

  Män som höjer sina egna prestationer/arbeten/utbildningar så högt att dom tror dom är nästan Ingvar Kampfgrad fast dom egentligen är utbytbara om 1000 andra.

  Men denna typ av män struntar fullständigt i feministiska debattartiklar, bloggar, ironiska videor eller så. Det här är människor som inte ens har Facebook för att deras flickvänner ska ha sämre koll på dom. Män som inte ger likes för att det inte är ”coolt” (att deras åsikt är så värd att ingen förtjänar den). Män som är otrevliga mot alla som dom inte tycker håller deras ”standard”.. Vad det nu kan vara. Status, utseende, graden vältränade, om dom är kända osv.

  Jag håller med om att dessa män behövs tas ner på jorden oavsett om det är stans drygaste kille eller arabvärldens mest inflytelserika miljard, men sättet att göra det är att gå rakt på. Att skriva om ”patariarkat” och dylikt hjälper liksom inte för dom bryr sig inte om andra än sig själva. Jag vet inte hur många som sett denna video, men jag spontant tror jag ingen som tillhör det s.k. patriarkatet” har gjort det. Vilket är synd i sig. Vissa människor behöver ta sig en titt i spegeln ibland!

  • rumpmonstret: Detta klipp var tänkt som en serie på SVT för några år sedan men de tackade nej.

   Håller med i ditt resonemang angående dessa ”alfa-hanar”.
   De läser/ser inte på detta och oftast grundas detta i en dålig självkänsla; de måste hävda sig, trycka ner andra för att känna sig lite bättre osv.

   Patriarkatet är så mycket större än så dock, där av är detta en kunskapsfråga och inte åsiktsfråga.
   Mannen är normen: bilsäkerheten testat utifrån män, medicine-studier görs på män, män sitter på ledande/beslutsfattande positioner, ord så som: Broh, mate, dude (använda mycket på nätet/spel) är könade manligt men används till alla kön osv.
   Det handlar om vem som tar ansvar i hemmet och då tänker en hel del att:
   – Ja men vi lagar ju mat varannan dag, vi är jämställda.
   Ja men vem är det som bestämmer vad som ska lagas?
   Vem tar ansvaret för all födelsedagspresenter och klurar ut vad det ska vara till, till svärmor, mamma, pappa, morfar, barnen osv.
   Vem tar ansvar att barnen får sin matsäck med sig till skolutflykten, eller att allt är packat i träningsväskan till barnen?

   Det är strukturer som ser ut såhär och att ändra på något som har varit så här så länge tar tid.
   Det tar också tid och kraft för att själv se vart man bidrar till ett ojämställt samhälle och jobbigt att inse att man själv inte är så bra som man trodde.
   Jag är inte perfekt men jag jobbar aktivt med detta varje dag.
   Sjukt jobbigt att ha på sig dessa ”glasögon” och se allt som är fel, man blir lätt utmattad.

   Ordet tjatkärring finns ju och då tänker jag på en kvinna som säger åt sin man vad han ska göra med svaret:
   – Ja ja jag ska…
   Det är rätt jobbigt att vara den där tjatiga ”tanten” men vad är alternativet?
   Att inget blir gjort?
   Säger återigen att detta appliceras inte på alla män.
   Detta är en struktur och inte individbaserat.

   • Många poänger!

    Men ta något som är relativt enkelt att ändra (något vem som helst kan börja med!). Smeknamnen.. Hur ska det ändras? Vad är alternativen istället för t.ex. broh eller mate? För som du säger är det baserat på manlighet och jag gissar på att det som ska komma istället ska kunna gälla alla som spelar. Inte bara män.

    • rumpmonstret: Absolut, en enkel sak är att inte köna folk.
     Varför inte enbart säga/skriva: Tack istället för tack broh/mate/dude.
     Rätt enkelt eller hur?

     • Jag kan inte svara för alla andra, men lägger jag till något mer än ”tack” så blir det lite som med en smiley.. Jag vill liksom trycka extra på att jag är tacksam eller glad över något.

      – Tack 🙂
      – Tack mate!
      – Tack

      Vilket ser trevligast ut? Men jag förstår vad du säger. I speciellt spelvärlden antar man att alla är män trots att det är väldigt många kvinnor som spelar. När jag skrivet t.ex. ”Tack mate” är det oftast till riktiga vänner. Om någon okänd på internet hjälper mig/gör något så vet jag faktiskt inte vad jag skriver… Jag minns inte då inte spelar online på länge. Men det tåls och tänka på att inte direkt anta att ”aqua1992” är en man utan kan även vara en kvinna 🙂

     • rumpmonstret: Du har förstått precis vad jag menar och tänker.
      Jag är inte dummare än att jag förstår att de inte menar något illa eller att säga ”Tack mannen” bokstavligt talat men det blir väldigt irriterande att efter 15 år(spelat dataspel i 15 år) av detta att bli kallad mate, dude och bro.
      Förstår inte ens varför man måste köna personer när man inte vet om det är en tjej, kille eller icke binär person.
      Att säga tack räcker gott och väl.

 4. Om jag ska vara riktigt ärlig så förstår jag inte var alla fördomar om att män skulle bestämma allt eller det mesta i ett hem i dagens samhälle.
  Jag får känslan av att det är många som prompt vill att dessa fördomar skall fortleva.
  I den bekantskapskrets vi rör oss i så finns inte något av ”patriarkatet” ni nämner ovan.
  Det som skiljer t.ex oss åt här hemma är utbildningsnivån och min fru var arbetslös när vi fick barn vilket gjorde att jag hade mindre föräldraledigt än henne. Dessutom bestämde hon att jag skulle skriva över dagar till henne för hon var inte redo att släppa barnen.
  Så för mig verkar det finnas massor av kvinnor och män som verkar vilja hålla kvar vid dessa gamla fördomar och tankar för att det är mest bekvämt så.

  I stället för fortsatt fortsätta anse att män är på ett visst sätt så hade det varit väldigt mycket bättre att lyfta fram verkligheten hos väldigt många förhållanden
  Det finns en oerhört stor jämställdhet i relationer som inte erkänns i samhället i dag.
  ”Feminister” slåss med näbbar och klor för att det passar dom att denna bilden kvarstår.

  Tro mig, jag är för och har alltid ansett och kämpat för kvinnor och mäns lika värde men jag är väldigt emot fördomar och generaliseringar.

  Ja män kladdar och tafsar MEN det gör kvinnor också. Skillnaden är att män inte uppmärksammar problemet lika mycket och när dom gör det så anses det att man som man inte ska klaga och vara då mesig.
  Onyktra kvinnor ute på barer och discon är hemska i sitt beteende många ggr.

  Jag är ledsen om mina åsikter anses vara typiskt manschauvinistiska, vilket dom INTE är. Men jag börjar bli riktigt trött på hur hemska vi män målas upp att vara när problemet är större än så.
  Om vi håller kvar vid gamla tankar, ideologier och förorätter då kommer vi aldrig framåt.
  Att dessutom som ovan anse att könsneutrala kommunikationer borde vara bättre och inte använda bruh, brusch och mate är i min mening det löjligaste jag läst på länge.

  Jag är en man, min fru är en kvinna! Det betyder inte att jag som man ska förtrycka kvinnor. Men att sudda ut könstillhörighet hos en man eller kvinna är lika illa dom att säga att bipolära inte finns eller att transsexuella har fel i sin känsla av könstillhörighet.
  Jag kommer aldrig att acceptera kvinnoförtryck eller någon annan typ av kränkande handling samtidigt som jag alltid kommer tillsatta mina närmsta manliga vänner med ”bro” eller ”brusch”.

  • G: Tack för en läsvärd kommentar.
   Vi har kommit en bra bit på vägen när det gäller jämställdhet men vi har en bra bit på vägen.

   Jag säger inte att tjejer inte tafsar och beter sig vidrigt på krogen tex, det jag poängterar att det är ett större antal män som gör det.
   Med det sagt, så är det långt ifrån alla män.

   Angående att jag har tröttnat på att bli kallad kille indirekt tex när jag spelar.
   Du missuppfattade mig där.
   Jag har inget emot att killar kallar varandra för bro, mate, dude men JAG som kvinna vill inte bli kallad det.
   För jag är ingen bro, mate eller dude.
   Tycker du fortfarande att det är löjligt så som jag resonerar?

   • Nej, det är absolut inte löjligt att du inte vill bli kallad detta.

    Är det verkligen en större andel män som beteer sig så?

    För ett år sedan var jag ute i Malmö och på ett av ställena var det en ren köttmarknad där både män och kvinnor var vidriga. Ett gäng tjejer satt och poängbedömda och kommenterade männen på plats. Andra kvinnor, ofta i 30-50 årsåldern tafsade och kladdade och var grova i munnen. Har vill jag påstå att det var lika illa oavsett kön.
    Det slutade med att vi gick på gayklubb för där var stämningen bara fest och dams och alla accepterades och respelkterades.
    Bästa utekvällen någonsin.

    • G: Nej, det är det inte och det har jag aldrig hävdat, i sådana fall har jag misstolkats.

     Angående gayklubbar så har jag samma erfarenhet.
     Där bemöts man med respekt och har aldrig blivit kladdad på där och haft en helt underbar utekväll.

     Det är bra att diskussionen om kladdanade kvinnor också kommer fram men enda gångerna de gör det är som ett motargument i diskussioner där man pratar om kladdande män.
     Jag har aldrig sett en diskussion som började där – Vad ska vi göra åt kladdande kvinnor?
     Kan tänkte mig att de kommer få mothugg så som det blir den omvända diskussionen men man måste respektera att man inte ska komma och ta över en diskussion om något helt annat.

     • Helt sant det du säger. Men jag har gett upp att ta upp denna diskussion för varje gång jag påbörjar denna så får jag mothugg direkt av kvinnor som kontrar med hur sviniga män är.
      Och det är just det som jag anser är ett stort problem.
      Vi män ska inte uttrycka våra åsikter pga att vi män alltid är värre.

      Jag tycker det är befriande att diskutera detta här för du har en inställning som många andra kvinnor har, just att det kan gå åt båda hållen.

     • G: Tack ska du ha!
      Jag kan ha förståelse för att det har blivit som det har blivit dock men vi kommer ingenstans med den attityden. (att hugga på män som tar upp olika ämnen)
      Där emot hugger jag på folk som kommer in i en diskussion och vill rikta fokus emot något annat.
      Tex i en diskussion om hur vi ska få våra pojkar/män att inte tafsa och våldta och en person (oftast en man) kommer in och skriker:
      INTE ALLA MÄN, kvinnor gör så också.
      Då sätter jag ner foten, för det är inte det vi diskuterar nu.
      Han är välkommen att starta en annan diskussion så är jag mer än gärna med i den också, för det man gör då är att försöka flytta fokus.
      Kan tänka mig att de som gör så pga att varför prata om ett mindre problem när vi inte ens har löst det stora.
      Som en metafor: Varför prata om barn som inte får en Iphone i julklapp pga pengabrist i familjen ”vanlig” familj, när barn svälter och dör i världen.
      Vilket problem är ”viktigast”?
      Det som också saknas är män som själva tar upp diskussionen om våld mot kvinnor osv.
      Fick höra att vissa män har middagar ihop och sen har de ett ämne de ska diskutera under kvällen, tex: Vad kan vi göra för att motverka sexism? eller Hur kan vi stötta våra partners och barn som utsätts för vissa saker osv.
      På så sätt dela erfarenheter, hitta lösningar, se vilka problem som finns runt omkring en osv.
      Tyckte det lät som ett jättebra förslag.
      Det är just sådant som jag är med om på tjejkväller men vi har sällan en uttalad fråga eller ämne för de dyker alltid upp pga att alla kan känna igen sig i att bli tafsade på, har blivit våldtagna eller liknande.
      Jag vill ha ett öppet diskussionslandskap här så vi kan lära av varandra.
      En tanke som slår mig mer och mer är att inte mer män inte är lika rasande som kvinnorna nu.
      Det är faktiskt deras närstående som utsätta: fruar, partners, barn, mormor, kusin, kollega osv.
      Sen är det största hotet emot män är också män.
      Så varför inte en mer upprörd stämning hos män?
      Kan det vara så att man tar det så personligt?
      Detta handlar om strukturer och inte individer.

 5. Nathalie: Där är vi riktigt överens, ja det handlar om strukturer!
  Tyvärr så anser jag att #metoo har spårat ur och tagits över av såna som vill peka finger och fördöma snarare än att lösa ett problem.
  Trots min inställning kan jag därmed förstå var en del män kommer ifrån.
  Detta pga att när vi män väl öppnar våra munnar så anses det många ggr vara för att förminska problemet. Vi ska bara vara tysta om det inte är för att läsa lusen av andra män. Men om vi anser att det är ett problem med hur kvinnor uppför sig så har man väldigt ofta fått till svar ”det kan ni gott ha, nu får ni se hur vi har det”.

  Och nu gör jag det jag hatar mest av allt, man kastar skit mellan könen istället för att gemensamt tar tag i problemen.
  Men för att ta tag i problemen så måste bägge sidorna vara beredda på att se alla problem och inte bara från en part.
  Alla måste rannsaka sig själva i vad man själv kan ändra på.

  • G: Självklart måste man rannsaka sig själva, det är där vi fallerar många gånger.
   Du måste ha kunskap också för att kunna förstå och ändra på ett beteende.
   Som man måste man veta att man har våldskapitalet (i de flesta fallen), våldskapital= Män är fysisk starkare än kvinnor rent generellt.
   Med det sagt så slås inte alla män, det är en liten del enbart men ni har våldskapitalet.
   Om man som man slänger saker, slår sönder en dörr eller hotar om våld när man blir arg (på en kvinna eller man) så uppfattar ofta kvinnor det som att detta kan han göra emot mig (som partner), kanske inte troligt men det kan ske och man tar det säkra före det osäkra för att skydda sig själv.
   Då kanske man tassar på tå, gör saker man inte vill, argumenterar inte emot i en hetsig debatt m.m.
   En hel del säger: Jag skulle aldrig röra ett finger på en kvinna men gör sådana saker som jag skrev tidigare och då finns det en risk att man slår över någon gång när man har sådan aggressioner.
   Kanske lite off-topic, men vet man inte om detta som man så har man svårt att förstå vissa problem, för att man inte har varit med om det själv.

   • G: Sen startade #metoo med berättelser om vad man har varit utsatt för och upplysa problemen, och självklart vart det ifrågasatt som alltid.
    Det var (oftast män) som ifrågasatte, påstod att de ljög och att lite får man väl tåla, där de egentligen enligt många enbart skulle hålla tyst och lyssna, förstå och ta in hur en kvinnas vardag kan se ut och att det är väldigt vanligt.
    Förstår att det är svårt att förstå om man inte själv har varit med om det.
    Har ett exempel från i helgen då min styvbror yttrade:
    – Ja men jag tror att 2 av 10 kanske har varit med om något och de andra 8 vill bara ha uppmärksamhet.
    Ett sådant uttalande är inte ovanligt och förstår ni hur jävla respektlöst det är att säga en sådan sak till en person som har blivit våldtagen, sexuellt utnyttjad, sexuellt trakasserad?
    Denna jävla myt om att tjejer säger sådant här för att få uppmärksamhet…
    Visst det kan vinnas någon promille, men en kvinna som berättar om sådant här har mer att förlora än att vinna. (förlora jobbet, vänner/familj, ifrågasatta av rättsväsendet osv)
    Sen kom diskussionen upp att ”allt likställs”: våldtäkt, klumpiga raggningsrepliker, tafs osv.
    Det är sorgligt att det uppfattas så för det vill inte jag och många andra.
    Vi vill dock lyfta att allt detta påvisar en kultur som vi lever i, i Sverige 2017.
    Det finns studier som visar att blottare har en större risk att utföra sexuella brott och då kanske vi inte ska ta så lätt på blottning osv.

    • Nathalie: det verkar som att jag växt upp i en skyddad verkstad. Eller så har jag haft tur i mitt liv.
     Jag har pratat om detta med mina vänner, både killar och tjejer sedan #metoo dök upp, och ingen i min bekantskapskrets känns igen i det du beskriver ovan.
     Jag ver att min fru haft jobbiga killar runt sig som ung (när hon va unde 20 pga fel umgänge).
     Min 16-åriga dotter hade jobbigt i skolan med killar men det hanterade vi via mentor, rektorn och föräldrar. Detta för att lära killarna vad som var OK och inte.

     Eller så gör jag och mina manliga vänner bara nått riktigt rätt och är på rätt väg i hur vi uppfostrar våra barn (böde döttrar och söner) samt poängterar för andra vad som är rätt eller fel.

     • G: Det låter bra att ni har tagit tag i problemen direkt och er uppfostran som du har beskrivit det tidigare verkar kanon måste jag säga.
      Det man inte får glömma bort är att min verklighet är min och ingen annans, och din verklighet är din och ingen annans.
      Där av ser ”verkligheten” olika ut.
      Jag har växt upp under trygga förhållanden men tyvärr varit med om en hel del skit.
      Jag har 2 vänner som har blivit våldtagna av ”normala” killar + jag själv + 2 solklara sexuella ofredanden i ”stängda rum” och då räknar jag inte med alla gånger på krogen och allt tafsande där, en vän som har haft en stalker som har blivit dömd för ett och annat (helt okänd kille för henne från början), en vän som vart tillsammans med lärare när hon gick i högstadiet och han fick jobba kvar i flera år (det var hans ansvar att inte ge sig på henne som vuxen) m.m.
      Detta är min verklighet och detta är enbart det jag vet om, alla vill inte dela med sig.
      Så allas verklighet ser annorlunda ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.