Blommor och bin

Hur pratar ni om sex med era barn?

Om ni inte har barn och kommer skaffa, hur tänker ni kring detta?

Mina tankar (trots att jag troligen inte kommer skaffa barn) är att jag skulle vara öppen, prata på deras nivå och inte skambelägga.
Det är lättare sagt än gjort så jag tänkte att vi kan spåna fram idéer så att man kan få bra tips.

Tips:

Ett tips ifrån min högskolelärare var att ha en skål med kondomer hemma.
Man ska ha en hel del så att det inte syns att man har tagit en för då är det större chans att de tar därifrån och sen fylla på.

Ett annat tips som han kom med var att ge sin dotter en spegel så att hon kan se hur hon ser ut där nere, då vi tjejer inte kan se hela våra kön det utan en spegel.
Han förslog att göra detta i tidig ålder så att man inte skambelägger det.
Många tjejer har aldrig gjort det eller gör det sent i livet och blir lite ”chockade” över hur de ser ut.

Han pratade också om att inte skambelägga onani.
Det är inte ovanligt att barn börjar upptäcka att det är skönt att pilla på sig där nere och ofta blir reaktionen:

– ”Nej usch gör inte så.

Eller så säger man till pojkar:

– ”Åh men se så söt han är när han drar i snoppen.”

men till flickor:

– ”Nej men fy, så gör man inte.”

Istället kan man säga att så gör man inte bland folk men på ditt rum får du göra så, då skambelägger man inte det.

Jag tror på att man ska ha en kontinuerligt samtal om sex och samlevnad, det är ett stort ämne: Skydda sig, onani, relationer, sexuellt våld/våldtäkt, att stå emot grupptryck, genustänk m.m.
Genom att ha enbart 1 samtal om blommor och bin där man oftast bara går igenom att man ska skydda sig så blir det väldigt svårt för ens barn att komma till en om de har problem eller frågor kring sex.
Det blir inget naturlig samtalsämne vilket missgynnar barnet/ungdomen enligt min mening.

Prata med både din dotter och son om rätten till sin egen kropp, både att ingen har rätten att ta på den om du inte vill och att de inte har den rätten om personen inte vill.
Ingen vill tro att ens barn kommer begå ett sexuellt brott, men uppenbarligen så gör många söner och döttrar detta, SÅ PRATA OM DET!

Vad har ni för tips?

12 svar på ”Blommor och bin

 1. Mina föräldrar är av ”gamla skolan” och vi har aldrig pratat sex. Inte med mina syskon heller. Vi har inte frågat. Dom har inte berättat.

  Mina föräldrar har inte sagt det ordagrant, men jag har alltid tänkt (antar att mina syskon också gjort det) att man behandlar folk som man själv vill bli behandlad… Det räcker ofta till det mesta. Även sex.

  Vill jag bli tafsad på? Nej? Då gör jag inte det mot andra. Vill jag bli våldtagen om man jag går krokigt på vägen hemifrån festen? Nej? Då våldtar jag inte någon tjej som ser ut att fått en drink för mycket heller. Om någon tjej skriver på Facebook att dom inte vill chatta längre. Då blockar jag dom/slutar skriva också, eller skulle jag vilja att någon jag inte vill chatta med skriver konstant?

  Jag förstår INTE denna kultur med tafsning/våldtäkt som pågår (alltid pågått?). Antingen så vill dom visa sig likt ”Alfahanar” inför vänner eller så har dom låg IQ-nivå att dom inte begriper bätte (att kåtheten verkligen styr 100% och det inte finns något konsekvenstänk)… Finns det ett tredje alternativ?

  Gällande annat som att ha kondom på sig, följa sina känslor och inte bara ligga för att det förväntas (kan hända båda könen), låta tjejen vila ruset av sig om det endast är alkohol som fått känslor att växa om sex, inte t.ex. bara ”stoppa in den vid analsex” m.m. tycker jag fungerar även det under ”behandla andra som du vill bli behandlad”.

  Problemet som kan uppkomma för killar är detta: Jag var på en fest för många år sedan. Kände bara tjejen som hade festen så jag var lite ”utanför” då majoriteten kände varandra sedan tidigare (inte så att jag stod själv hela kvällen eller någon var otrevlig, men dom var ju inte direkt där för att träffa mig). Efter en tid går en tjej förbi mig som verkade snäll och söt (vi hade pratat lite innan). Hon strök sin hand förbi på min rygg och även lite på rumpan om jag inte missminner mig. Jag vet inte om hon var väldigt ”kramig” som person normalt eller om hon gillade mig lite och ”tog tillvara på tillfället”, men that was it. Hon försökte inget mer efter det. Jag gillade detta.. Vad tusan en söt tjejer ”tar på mig”. WOW! YES! Det är ju nice. Jag minns det liksom nu kanske tio år senare för att det knappt händer ”vanliga killar” (jag räknar mig som det åtminstone :p). Hade det varit omvänt. Att jag gjort liknande på henne, då kanske hon (eller någon i hennes position) tagit illa vid sig. Just detta kanske inte alla killar förstår. Dom tycker det är nice. Varför gör inte tjejer det? Dom tänker inte steget längre om att tjejen kanske tänker att han vill gå längre, kommer följa efter henne hem eller så.

  Jag tror tjejer ofta är mer ”hands on” eller ”kramiga” av naturen. Dom tänker inte ”vill se snabel” eller ”undrar om jag ska krama om hårdare nästa gång” på samma sätt som många killar gör. Killar har ofta en agenda med sin handling. Jag tror inte samma gäller tjejer, men jag kanske har fel? Jag önskar dock att killar INTE hade en särskild agenda och att läget mellan tjejer och killar skulle avdramatiserats lite. Så tjejer inte behöver springa hem på nätterna eller titta bort så fort en kille tittar på dom. Alla killar vill inte våldta.. Man kanske bara tycker någon är söt och vill spana in lite? 🙂

  • rumpmonstret: Bra analys, håller med att man ska behandla andra så som man själv vill bli behandlad.
   En annan aspekt varför de gör så är kanske att de vill verka häftiga inför sina vänner, ”förväntningar” att man ska göra så osv.
   Vi tjejer är så vana vid att bli tagna på, få glåpord/sexistiska ord/”komplimanger” osv så vi orkar inte oftast.
   För er killar så verkar inte detta hända så ofta och då tar ni inte lika illa upp.
   Det verkar också svårt för vissa att se saker ur andra perspektiv än sitt eget.
   Vem vet inte idag att tjejer blir överösta med komplimanger, dickpicks, trakasserier osv på nätet.
   Tänk efter lite så kommer du längre.
   Är det någonstans vi kvinnor/tjejer har makten så är det över sexet. (hörde detta i en podd)
   Det irriterar en del män, därav ord som hora, slyna osv.
   Vi tjejer ska vara ”the girl next door” (söta, rara, snälla osv) men sen klagas det på oss för att vi är tråkiga, tar inte initiativ i sängen osv.
   Så tar vi för oss i sängen, visar vad vi vill ha, har flera sexpartner osv men då är vi horor och slynor.
   Hmm så hur vi än gör så gör vi fel.
   Det är inte lätt att var kvinna, se här tex: https://www.facebook.com/Vox/videos/566974240156849/

   • Horror och slynor är ett ganska intressant begrepp. Det sägs vara världens äldsta yrke. Många killar kan tänka sig att betala för att ha sex med en tjej.. Ska dom då förvänta sig att den tjejen är oskuld eller att du som kille är speciell ? Så det är okej att betala för sex med någon som kanske haft sex med 200 andra män, men om du dejtar en tjej som haft 15 olika män.. Då är den senare en hora? Men om du för 2 månader sedan betalade för en RIKTIG hora.. Varför är då detta så fel att dejta och ha sex med någon som haft 15 tidigare partners?

    Som komikern du länkade för några dagar sedan konstaterade. Vaginan är det starkare könet rent sexuellt. Därför tror jag många män känner sig hotade. Jag vet inte riktigt hur jag skulle reagera om jag dejtade en tjej som haft sex med 50 olika män.. Jag ser det personligen inte som positivt, men vad gör det, egentligen? Är jag rädd för sjukdomar? Att jag inte ”håller ut” lika länge som en den andra? Att min snopp inte är tillräcklig? Att jag inte vågar vara lika kinky som vissa andra?

    Istället för att konfrontera sina egna ”problem” så slänger man ut uttryck som ”hora”.

    Rent dejtingmässigt spelar många människor på olika plan. Jag känner två, som jag antar var väldigt oerfarna. Dom dejtade och sedan ett par år är dom gifta och har ett barn. Jag kan inte rabbla upp deras tidigare sexliv, men spontant skulle jag tro att dom var lika varandra på det planet. Om man är oerfaren.. Varför söker man sig till andra som är väsentligt mer erfarna, om man inte kan ta ”bagaget” som tillkommer? Strunta i att slänga iväg uttryck som hora och sök dig till ”din typ” istället. Alla är inte till för alla.

    • rumpmonstret: Ja det är rätt intressant eller när man är ”hora” för att man inte vill ha en dickpick eller inte vill skicka en nakenbild.
     Ja varför är killar så rädda för en tjej som har ”legat runt” eller tagit för sig?
     För det är inte många tjejer som jag känner till som ser på det på samma sätt som många killar gör.
     Är det för att killar anses vara den som ska ta initiativet, vara dominant och drivande?
     Precis, ta er egna strider och lägg inte det på oss tjejer.
     Sen säger killar att de vill ha en tjej som tar för sig och vet vad hon vill men då blir de flesta ”rädda”.
     Rätt mycket dubbelmoral där.
     Handlar det inte mer om att ni ska ”slippa” ansvaret och vara så driva och bli mer ”dominerade”?

     • Två tankesätt killar KAN ha! (Mina teorier).

      1) Likt tjejer vill killar känna sig speciella. Tjejer känner sig speciella genom att gå på trevlig dejt, klä upp sig, bli bjuden på resturant, få någon rolig present, killen ger dom en dag/natt att minnas. Sexet spelar in, men är inte av högsta prioritet. För vissa killar är det tvärtom. Allt gällande detjande är något som ”måste göras” för att få sex. En kille känner sig inte speciell genom att gå på fin resturant eller lära känna en tjej. En kille känner sig speciell genom att ha sex.. Uteblir sexet blir dejten maximalt ”medioker”. Killen känner sig speciell genom att få ha sex, bli sexuellt stimulerad och känna sig utvald på det sättet… Men om han får reda på att vem som helst kan få omkull denna tjej. Hur speceill känner han sig då? Det är ungefär som att en tjej får reda på att en kille tar alla sin dejter till samma resturant, säger samma saker, bjuder på samma saker osv… Man blir bara en i mängden och även om kvällen egentligen är bra känns det.. Fel?

      2) En del killar tänker alldeles FÖR visuellt. Bara för att en tjej haft ett visst antal partners betyder det inte att hon gjort både 1, 2, 3, 4, 5, 6. Jag menar.. När man dejtar som ung (men även som vuxen) leder relationer/dejter inte alltid till sex. Men säger en tjej att hon haft ”22” killar kan hon mena olika saker. En kan vara någon hon höll handen med på mellanstadiet? En kanske var en kille hon hade tre dejter med, men hon gillade dom så mycket att hon på något vis räknar med honom. En kan vara någon kille hon gav blowjob till på fyllan en gång. Alla kan mena olika saker med sina siffror. Jag menar.. Hur många har haft 22 seriösa relationer eller 22 långvarande KK? Dock i den visuella killens huvud börjar han tänka på hur många som kommit på insidan av henne? Sprutat henne i ansiktet? Haft analsex? Sagt att dom älskar henne osv. osv. Ju mer dom föreställer sig vad som ”kan ha hänt” desto mindre attraktiv blir tjejen 🙁

     • rumpmonstret: Kan vara så, inga dumma teorier.
      Samtidigt om en tjej är 30, debuterade när hon var 15 och har haft sex med 30 killar så har hon haft sex med 2 olika killar per år, det är väl ändå inte speciellt mycket?

 2. Nathalie: Det är upp till var och en. När du säger det så låter det inte alls farligt, men förutom att ha ”dubbelmoral” tror jag en del killar/män har en gammal syn på sex. Dom jämför med generationer tillbaka då en kvinna kanske hade sex med två olika män igenom hela sitt liv. Någon första romans och sedan sin första och enda man när hon blev äldre. 2 kontra 30 är stor skillnad. Men som du skriver.. 2 olika partners/one-night-stands” per år? Det låter däremot inte så farligt.

  Sedan har inte ALLA kvinnor haft 50 partners. Finns nog gott om vuxna kvinnor som bara haft 1-5 partners oavsett ålder. Folk som endast varit i långa relationer, blev av med oskulden sent osv.

  Jag tycker dock det viktigaste är: Ställ INTE frågan ”Hur många har du haft?”.. För hur spelar det egentligen någon roll? Det är bara i folks huvuden det gör det.. I verkliga livet har det sällan någon större signifikans! Jag vill inte veta. Om hon är oskuld (relativt osannolikt om det är en vuxen kvinna) kan det vara bra att berätta, men om hon haft 1 eller 100 partners har inte jag med att göra och helst vill jag nog inte veta heller.

  • rumpmonstret: Man ska inte ställa frågor som man inte vill ha svaret på, rätt bra sak att tänka på.
   För mig spelar det ingen roll om man har haft 3 eller 50.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.