Del av min tenta

Hej alla underbara!

Jag fick väldigt bra kommentarer på min tenta.
Så som:

* Mycket väl utförda uppgifter
* Bra
* Genomgående bra

Vart riktigt stolt över mig själv, var ett bra tag sedan jag fick beröm av mina ansträngningar och det kändes riktigt bra.

Tänkte dela med mig av en del av min tenta.

Sista frågan var så här:

Diskutera (2 sidor) hur samhällets (inklusive familjens) förhållningssätt till sex och  till människans sexualitet påverkar/kan påverka barnets sexuella utveckling och könsrollsutveckling fram till vuxenstadiet.

Barns första sexuella upplevelse är oftast ifrån mammans bröst vid amning.
De lär känna världen utifrån  känslor som förmedlas av andra personer i sin omvärld, där spegelnevroner spelar in.
Något som kan gå fel här är att om man ammar, som barnet uppfattar som väldigt mysigt och behagligt, och mamman uppvisar obehag kan göra att man kopplar ihop händelser med ”fel” slags känslor.
Detta kan vara en av anledningarna till schizofreni.
(Johansson Ingemar, 10 september 2013, föreläsning: Prenatal fosterutveckling samt utvecklingen under barn och tonårstiden)
Självklart måste flera ”felkopplingar” göras och det räcker inte med en enda ”felkoppling”.

Som barn formas vi av samhället, föräldrarna och tid och rum och vi får lära oss vad som är ”normalt”, inom ramen av det heteronormativa och även vad som inte är ”normalt” och accepterat.
Med tiden ändras dessa normer men det tar oftast tid, så som sexuella läggningar, preferenser eller familjekonstellationer.
Ett exempel på detta är undersökningen HIV och aids i Sverige när påståendet ”Att vara homosexuell är inget onormalt”.
1987 svarade 16-24-åringar på detta och cirka 30% av männen och 60 % av kvinnorna instämde i påståendet.
2007 ställdes samma fråga igen och då hade siffran ökat till 65 % respektive 90 %, med andra ord en minoritet av de unga ansåg att det var ”onormalt” att vara homosexuell.

Min mening är att som barn, rent generellt, har vi inget val i våran sexualitet utan vi uppfostras som heterosexuella, även om många inte anser barn som sexuella varelser.
Ett exempel på detta är om en tjej leker mycket med en kille på förskolan så är de kära i de vuxnas ögon, men om en tjej leker mycket med en tjej är de enbart vänner.
(Ambjörnsson Fanny & Jönsson Maria 2010:126)
Heterosexualitet är så ”normalt” och självklart på något sätt, att vi inte ens tänker på det som en sexuell läggning och detta måste vara väldigt jobbigt för dem som inte är heterosexuella.
Detta kan leda till ett utanförskap som kan bli destruktivt så som dålig självbild, depression, självskadebeteenden, sociala fobier, missbruk osv.
Om man hittar ett community som stöttar ens läggning/preferenser kan nog detta stärka en som person.
Att familjen och de närstående accepterar ens läggning/preferenser är oftast väldigt viktigt.
Om man inte tror att familjen/samhället kan accepterar ens sexuella läggning, normbrytande livsstil så som polygami eller valet av avhållsamhet då väljer man kanske att inte berätta och detta blir en psykisk press att upprätthålla den heteronormativa masken som i längden kan vara rent ut sagt livsfarlig.
Depression, självmordstankar, självskadebeteenden, missbruk, dålig självbild, självmord m.m.
Att inte bli accepterad av familjen tror jag är ett mycket hårdare slag än att inte bli det av samhället.
Det är långt ifrån alla som inte blir accepterade, som blir deprimerade, missbrukare eller har en dålig självbild osv dock.
Även om man är heterosexuell så kan man sticka ut ifrån det heteronormativa med udda preferenser/familjekonstellationer så som BDSM, polygami eller avhållsamhet.
Att inte bli accepterad kan leda till att man väljer ett liv som man inte är nöjd med och där med sviker sig själv.

Ett annat exempel på hur normerna ändrar sig är att 1910 antog riksdagen en lag mot marknadsföring och försäljning av preventivmedel i Sverige.
Detta resulterade i en ökning av oönskade graviditeter och spridningen av könssjukdomar.
Idag får man gratis preventivmedel på ungdomsmottagningar, rabatterade priser för vuxna och det är en självklarhet att man ska göra reklam för preventivmedel så att alla har en möjlighet att skydda sig på bästa sätt.
Att det finns mer information idag om preventivmedel föreberedder de unga och de kan ta ansvar för sin sexualitet.

Att prata med sina barn om sex och samlevnad från en tidig ålder tror jag förbereder dem bättre inför sitt liv som sexuella varelser.
De får mycket information via media, skolan och samhället men mer kunskap är makt och det är viktigt att de får korrekt information.
Tex ge sin dotter en liten spegel vid tidig ålder så att hon kan se hur hon ser ut i underlivet, inte skambelägga onani, uppmuntra till att skydda sig, att inte anta att sitt barn är heterosexuellt och ha en positiv inställning till sex m.m.
Självklart måste man anpassa nivån på informationen man ger till sina barn beroende på i vilken ålder de är i.
Jag tycker att man borde prata om att man har rätt till sin egen kropp, ingen har rätt att ta på den om man inte vill och att ett nej är ett nej.
Man borde även ta upp det motsatta, både till en dotter och en son, att man inte får tvinga sig på en annan person, att ett nej är ett nej och att det är tex inte rätt att ”ge sig på” en person som inte kan försvara sig själv och/eller inte kan säga nej om de är tex utslagna av alkohol eller droger.
Många pratar med sin döttrar om att man inte ska gå hem själv efter krogen/kompisen, inte ta en genväg via en mörk park eller ha för utmanande kläder för det kan ge fel signaler.
Allt för sällan pratar man med sina söner om att ett nej är ett nej, även om det är 4-5 kompisar som hejar på en och inte tagit ett nej för ett nej.
Sedan kan man vända på det och tala om för sina döttrar att det är inte okej att grabba tag i en okänd killes kön på krogen eller att även killar kan säga nej till sex, även för sina söner att det är okej att säga nej till sex och att bli sexuellt antastad är inte okej.

Att få och ta till sig information är väldigt viktigt och då får du de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt, ansvarsfullt och njutningsfullt sexliv enligt min mening.”

Tack för mig!

4 svar på ”Del av min tenta

 1. Jättebra med många tankeställare! Jag kommer exempelvis att tänka på en tjejkompis på förskolan som min son har, jag ska tänka på att vara neutral inför det. Jag är såklart jätteglad att han har funnit en vän i henne, men har även tänkt ”hihiiii tänk om han är kär!”. Han är 3 år! 😛

  Dessutom otroligt viktigt det sista om att ge och få information. Ska se till att mina söner får rätt information i tidig ålder. Kanske lagom när frågorna börjar komma? Men som sagt åldersanpassat!

  Du skriver bra!

  • Camilla: Tack ska du ha!
   Ja jag tror att det är viktigt att börja tidig men såklart att anpassa det till åldern.
   Sex innefattar och pussar och kramar som barn börjar med i tidig ålder, fast för dem är det inte sexuellt som i ett vuxet sammanhäng.
   Tycker man kan prata om det innan man får frågor också, men barn kommer ha frågor om det ena och det andra för de är oftast väldigt nyfikna.

 2. Vill börja med att gratulera till dina första (men inte sista) högskolepoäng.

  När det gäller tentafrågån så kom jag att tänka på den vad som påverkas av det biologiska arvet och vad som påverkas av den sociala miljön under uppväxten. Ofta är det såklart svårt/omöjligt att veta exakt vilka delar som påverkas av vad och ofta så är det en kombination av det biologiska arvet och den sociala miljön och jag kan även tänka mig att det finns individuella variationer. Jag skulle dock vilja lyfta en intressant aspekt som jag läste om för en tid sedan. Det gällde hanteringen av hermafroditer (tvåkönade) i USA på 70-talet där föräldrarna fritt fick välja kön och det oönskade könet opererades bort. Barnet skulle därefter uppfostras enligt rådande normer (d.v.s. som pojke om de valt de manliga genitalierna) och allt skulle vara frid och fröjd. Men så blev det inte, 50 % av dessa barn fick problem med könstillhörigheten (d.v.s. ville byta kön då de blev äldre). Jag tycker att denna undersökning går stick i stäv med vad vissa (ofta feminister) påstår d.v.s. att vi skulle födas könsneutrala för att sedan fostras in i en könsroll. Eller vad tror ni?

  • Harald: Tackar 😀
   Det är lite komiskt för vi hade en tenta fråga om just hermafroditer.
   Jag tror inte vi föds könsneutralt utan att vi känner tillhörighet till antingen kvinna eller man.
   Däremot så är jag lite emot att pojkar SKA leka med bilar och ha blått på sig och att flickor SKA leka med dockor och ha rosa på sig och att om en pojke vill sminka sig som barn börjar föräldrarna ”oroa” sig för om han ska bli bög tex.

   Vi diskuterade detta också och att det blev med pojkar än tjejer då om jag inte minns fel för att det är det enklaste att konstruera.
   Idag har de mer forskning på detta och det finns de som föds med tex med inre könsorgan som kvinnliga och med tveksam manliga könsorgan utanpå.
   Då blir det svårt att avgöra vad man ”är”.
   Inte en lätt fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.