Vad kan du göra?

Anser du att du inte berörs av #Metoo?
Tänk igen…

Du kanske anser dig själv att vara en rekoperson och det är du troligen men vad kan du göra?
Detta är något som berör oss alla på ett eller annat sätt.
Alla känner vi någon, men alla berättar inte för dig.

Jag är en person som jobbar med detta varje dag men jag är långt ifrån perfekt.
(diskuterar problem, försöker hitta lösningar, läser/lyssnar för att få mer kunskap m.m.)
Jag är inte perfekt på något sätt och jag gör också fel.

Ett exempel på ett fel jag gjorde för ett tag sedan.
Satt och pratade med 2 spelkompisar, känner ingen utav dem speciellt.
En av killarna berättade när han och hans bror var i Thailand och hur hans bror köpte honom en hora som han uttryckte det.
Detta verkade inte röra honom ryggen att berätta om, han kan ha varit onykter men ändå.
Jag vart så chockad över vad han berättade (han minns inget enligt honom pga alkohol)  så jag vart helt stum.
Satt tyst hur länge som helst, den andra killen sa inget heller så han fick hållas.
Detta gnagde så inom mig så jag kunde inte hålla tyst.
Jag mailade honom om hur jag såg på det (redigerat lite pga att inte röja vem det är):

”Hej! Jag vill bara säga en sak. Vi satt och pratade om förra veckan, om när du och din bror var i Thailand. Du hade inte en tanke på att detta var fel? Straffbart?
Att man kunde tacka nej? Att det inte är direkt så ”fräsht” att bidra till människohandel? Jag sade inte ifrån sist för jag vart så chockad över att du bara berättade det (jag vart helt tyst under en LÅNG period) och att inte han den andra killen sa något, vilket var fel ifrån oss båda.
Hoppas verkligen inte att detta upprepas. Hoppas verkligen att du vet om att dessa person inte VILL göra detta utan MÅSTE för att överleva, försörja sin fattiga familj som inte kan/får jobb. Att köpa en annan människa säger en hel del om sin syn på människor och speciellt kvinnor. Tänk ett varv till tack nästa gång.”

Mailade också vår ”ledare” inom gruppen och han skulle prata med honom.

Jag gjorde fel, jag skulle ha sagt ifrån direkt.
Varför gjorde jag inte det?

1. Chokad
2. Är uppfostrad till att inte skapa dålig stämning
3. Rädd att inte få bakup ifrån den andra killen (då han inte sa ifrån men han blev också chockad sa han i efterhand)
4. Är ny i sammanhanget och vem skulle de tro på, mig eller han som har varit med mycket längre.

Vad kan du göra för att förhindra olämpliga beteenden i vardagen?

1. Säg ifrån när sexism, oönskat beteende eller kriminella handlingar berättas.
En hel del tolkar tystnad som om man håller med men så är det sällan.
En tystnad betyder oftast att man inte håller med men man vågar inte, orkar inte eller vill inte skapa dålig stämning.
Så ta för vana att tystnad betyder inte medhåll.
Tex: Säg ifrån när kollegan kallar din andra kvinnliga kollega för hora/ bitch, när din kvinnliga kollega säger att hon skulle vilja nypa den nya unga killen i rumpan eller när din polare skryter om att hen hade legat med en sexarbetar i Thailand.

2. Prata både om det positiva och negativa med sex med era barn.
Det verkar som att oftast tar de enbart upp det ”negativa” i skolan angående sex.
Det är könssjukdomar, graviditet och anatomi.
Var är glädjen och njutningen i det?
Prata med dem om att sex kan vara helt underbart men visst det är ett ansvar.
Att skydda sig, att inte ta tystnad som ett ja utan samtycke är viktigt.
Att man måste kliva in om ens kompis börjar hålla på med en avdäckad person på en fest och om man inte vågar själv, ta hjälp av en kompis.

3. Våga lägga dig i!
 Hör du grannar som bråkar, ser blåmärken på en kompis/kollega, ser personer bråka på stan?
Ingrip!
Man kan ingripa fysiskt, ringa polisen, ta hjälp av någon men gör något.
Bättre att ta det säkra före det osäkra.
Många gånger så säger folk att de misstänkte att hen blev slagen, att barnet var utsatt för något när det uppdagas osv men INGEN har gjort något.
Så gör något!
Ser man en vuxen slå, grabba tag riktigt hårt i ett barn eller om det inte känns bra i magen när man ser en vuxen och ett barn.
Säg till och uppmärksamma det.
Man kan göra så mycket skillnad genom att bara fråga:
– ”Hur är det?”
Om det är någon du träffar flera gånger, fråga flera gånger för du får troligen inte ett ärligt svar första gången.

4. Lyssna!

Många gånger blir inte kvinnor trodda, de blir ifrågasatta  och förlöjliga.
Fråga dig själv om du verkligen lyssnar.
Lyssnar du lika mycket på kvinnor som män?
Tar du dem på samma allvar?
Detta var något jag reflekterade över för ett tag sedan och rannsakade mig själv.
Kom fram till att jag lyssnade mer och oftare på killar och svalde vad de sa med hull och hår ofta, men var mer skeptisk till när kvinnor talade rent allmänt.
Det var en ögonöppnare för mig.
Idag sväljer jag inte allt med hull och hår när män talar och ifrågasätta mig själv när jag är mer kritisk till kvinnor som pratar.

12 reaktion på “Vad kan du göra?

 1. Ett inlägg som väcker många tankar!

  1. Jag tror många har svårt att separera sex och kärlek. Synen på att många tycker det är ”ok” att åka utomlands och köpa sex kan man nog få ner till att dom inte kopplar sex till kärlek. Det är sånt fokus på sex i samhället att ”in och ut” är det enda viktiga. Jag tror många generellt sett skulle må bra om ”bli kär” blir ett större fokus än ”göra det”.

  2. Det kan varit så att hans bror visste om att han var oskuld (bara ett antagande), att din spelkompis är allmänt ”dålig med tjejer” och köpte en hora åt honom för att få brorsan förbi det steget. Jag tror det är ganska vanligt att ”bli av med oskulden” mest känns som ett måste efter viss ålder. Jag vet inte hur tjejer tänker på det, men som kille är man ”mindre man” i mångas huvuden om man inte fått till det vid en viss ålder. Få får till det väldigt unga, men åtminstone utåtsett så har ”alla” blivit av med oskulden vid 20 års ålder. Sitter man då som kille på 23-25-27 + år och är oskuld så är självförtroendet knappast särskilt högt. Just gällande detta tycker jag fler oskulder borde våga ”gå ut med det”. Är det verkligen så hemskt att någon är oskuld oavsett ålder?

  3. Jag fick reda på idag att en asiatisk kvinnlig bekant har blivit kär i en kille ifrån annat asiatiskt land. Hon verkar kär, men han är relativt mycket äldre, kommer ifrån en fattig bakgrund och är ”mörkare”. Detta gör att hennes föräldrar ställt ett ultimatum. Antingen så väljer hon killen eller familjen. Väljer hon killen så klipps hon bort ifrån familjen. Allt detta för att det ”yttre” spelar stor roll. Vad gör killen då? Han har faktiskt hittat ett hyfsat jobb, men måste skicka en del pengar för att familjen ska överleva.. Vilket gör att hans ”status” är ungefär samma. Kan inte köpa fina saker till sig själv osv. Helt absurt att hennes föräldrar resonerar på detta sätt tycker jag. Om en tjej tvingas sälja sig själv för en relativt liten summa pengar och denna kille får detta bemötande av sina framtida svärföräldrar vad säger det om deras kultur? Hur ska då inte den stackars tjejen som måste sälja sig själv må?

  4. ”Är uppfostrad till att inte skapa dålig stämning” är något som känns 150 % svenskt och är i grunden inget negativt. Det är ett tecken på respekt i någon mening, men också ett stort problem i vårt samhälle. Att inte våga säga emot något för fara för ens liv (exempelvis att man ser huliganer gå loss på en oskyldig och du står ensam där) kan jag förstå, men när det endast gäller diskussioner? Som jag förstått det får flera större respekt för människor som vågar stå upp för sina åsikter än bara nickar med. Gör man det på rätt sätt så offrar man ingenting utan den som gör något fel får sig en tankeställare. Man drar helt enkelt till sig rätt människor genom att våga bryta mönstret.

  • rumpmonstret:
   1. Jag tycker inte att man behöver vara kär för att ha sex.
   Där emot är jag emot att utnyttja personer i en lägre position än en själv så som oftast sexarbetare är.
   Det är sällan något de vill göra utan är mer eller mindre tvingade till det. (självskadebeteende, missbruk, utsatt social status, tidigare övergrepp m.m)

   2. Förstår din poäng, så var inte fallet här då hans kompis poängterade hur bra han såg ut och att han inte ”behövde” betala för sex utan fick till det ändå.
   Vilket jag då ifrågasatte, varför köpte han sex då?
   Sen måste den synen bort att en kille är mindre man om han inte har haft sex, det är rätt sjukt.

   3. I vissa kulturer så spelar sådant här roll, ofta status att man kommer ifrån en bra familj osv.
   Det är sorgligt tycker jag.

   4. Håller med dig helt.
   Det är dock jobbigt att göra en sådan sak om man inte är van vid det.
   Adrenalinpåslag, oro osv kommer ofta och det är inte ”sköna” känslor i kroppen så det är modigt att stå upp och säga ifrån.

   • 1. Folk kommer ha sex oavsett om dom är kära eller inte, men jag tror en del människor kanske aldrig har/kommer ha sex med någon dom är kär i. Därför blir sex inte ”så speciellt” utan handlar mer om tillfällig stimulas och självförtroende än något annat. När man tänker i dom banorna kan det lätt utvecklas till köp av sex eller vidare våldtäkt. Fokuset blir på något helt annat. Blir något slags spel eller så. Nu verkar det skett ett antal gruppvåldtäkter och personligen ser jag inte förtjusningen i det alls. Givetvis inte våltäkten i sig utan även att flera män står på rad till samma kvinna. Att vara bisexuell och t.ex. ha en trekant kan jag förstå, men att tio killar står och turas om? Då har något gått snett med synen på sex tycker jag…

    2. Det kan man definitivt peka på. I mina ögon är sexköp till för folk som inte kan få sex den vanliga vägen.. Fysiskt handdikapp, socialt handikapp osv. Det rättfärdigar inte sexköpet, men jag tror folk som får sex relativt enkelt har svårt att leva sig in i deras situation. Men att ”players” som kan få dejter och sex relativt enkelt känner sig manade att köpa sex? Hmm….

    4. Konflikthantering bara vara en prioritet i svensk skola.. Kanske under gymnasiken? Både fysisk och mental hantering. Ifrågasätta saker, kunna ta upp ämnen på rätt sätt osv.! Det ser jag som mil viktigare än att hoppa på plintar eller köra innebandy (sorry ni som gillar det!).

    • rumpmonstret: 1. Då förstår jag vad du menar med sex och kärlek, tack för förklaringen.
     Oftast handlar inte våldtäkt om sex utan om makt, det sker att killar i en våldtäkt (som inte vågat säga emot sina vänner) inte får stånd utan låtsas penetrera offret.

     2. Tror att här handlar det om makt återigen.
     Att köpa sig det man vill, inte behöva uppvakta, göra det enkelt för sig, betala för vissa saker osv.
     Sen att se handikappade som ”icke sexuella” eller att de inte kan få sex är en norm vi måste få bort.
     Finns många som sitter i tex rullstol som har partners tex, svårare kanske det är med socialt handikapp.
     Samtidigt så är sex inte en rättighet.

     4. Ja, det finns många ämnen som borde ingå i skolan och detta borde vara en utav det.
     Sex och samlevnad/genus tycker jag borde vara ett eget ämne, det är så pass mycket viktigare än vad YxY=Z är enligt mig.

     • 2. Hur vanligt är det egentligen att grovt handdikappade från födseln (inte sådana som hamnar i en olycka och redan har partner) har sex? Kan tänka mig att kvinnor i den positionen har det lite enklare (att få partner) än män!

      Sex är ingen rättighet, men ett av våra mest grundläggande behov. Jag tror folk som har partner eller har relativt lätt att få till sex inte riktigt förstår hur riktigt ensamma/sexuellt utsvultna har det. Tror livet skulle vara mycket enklare för många om sex inte varit ett sådant kraftigt behov utan bara något ”extra”.

      4. Jag hade något som kallades ”livskunskap” som handlade lite om sex och samlevnad, men inte mycket. Tror faktiskt som dig att ett riktigt ämne som är bredare än ”kondomer, skaffa barn och sjukdomar” skulle få bort många myter och göra speciellt yngre lite mer eftertänksamma på ett positivt sätt.

     • rumpmonstret: 2. Ingen aning men klart de har sex, inte alla men det har inte alla som har alla funktioner heller.
      Samtidigt, om du inte får sex så brukar lusten minska efter ett tag.
      Kanske inte är så för alla dock.

      4. Det tror jag med och det är inte svårt att få ihop material till det.
      Tex: rätten till sin egen kropp, sexualbrott, lust, kroppens funktioner, graviditet, skydd, sjukdomar, hbtq, normer m.m.

 2. Nathalie: Skulle du vilja arbeta som en sådan sexuallärare (som under punkt 4)? Om du fick chansen?

   • Precis! Hur skulle du vilja lära ut?

    I en aula med många elever?
    En vanlig klass?
    Tjejer och killar separat?

    • rumpmonstret: Precis som om det vore matte, lika många lektioner och tid.
     Både i hel klass, separat tjejer och killar men att alla ska få samma info.
     Tex: Ha en grupp med killar och gå igenom vad som sker hos killar vid puberteten och sen vad tjejer går igenom osv.
     Ta deras frågor, kanske ha en anonym frågelåda som man tar någon fråga varje lektion så att de får svar på sina frågor m.m.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.